Normal_draad

Vier werknemers van kabelfabrikant Smit Draad uit Nijmegen zijn ziek geworden door langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen in de fabriek. Zij hebben lever- long- en hersenschade opgelopen. Dat is de conclusie van onafhankelijk expertisecentrum gevaarlijke stoffen ECEmed van het Ziekenhuis Rijnstate, meldt De Volkskrant. 

De fabrikant produceert onder andere kabels voor transformatoren in elktriciteitsnetwerken. De werknemers zouden blootgesteld worden aan gevaarlijke oplosmiddelen en stoffen zoals methylpyrolidone (NMP) en fenolen. Het is mogelijk dat die stoffen een effect hebben op het centraal zenuwstelsel.

“Wij zijn geschrokken van de toestand van deze mensen. Zo erg kom je het niet vaak tegen. De arbeidsomstandigheden daar zijn ronduit slecht”, aldus directrice Atie Verschoor van ECEmed. Het expertisecentrum voerde het onderzoek uit in opdracht van FNV. De vakbond deed deze maand al aangifte tegen de directie van Smit Draad. Negen werknemers eisen een vergoeding voor de schade die is toegebracht aan hun gezondheid.

De directie van Smit Draad is 'enorm geschrokken' van de publiciteit, zegt een woordvoerder van het bedrijf. “We laten sinds 2000 de concentratie van gevaarlijke stoffen regelmatig onderzoeken. Het is jammer dat we in de beeldvorming nu als boeman worden neergezet.” 

© Nationale Zorggids