Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

Het is voor een derde van de kwaliteitsregistraties voor ziekenhuisbehandelingen nog onduidelijk of deze in 2016 gefinancierd kunnen worden. Dit meldt Skipr.

Sinds 2009 registreert stichting Dutch Institute for Clinical Auditing (Dica) de kwaliteit van verschillende ziekenhuisbehandelingen bij aandoeningen zoals darmkanker. Hierdoor is er voor ziekenhuizen vergelijkingsmateriaal op het gebied van sterftecijfers en complicaties. Inmiddels wordt er voor twintig behandelingen de kwaliteit geregistreerd. In het geval van darmkanker is het percentage patiënten dat overlijdt na een operatie meer dan gehalveerd. 
 
Zorgverzekeraars en artsenverenigingen dragen bij aan de financiering van de kwaliteitsmetingen. Ziekenhuizen zouden dit na de beginfase moeten overnemen. De budgetten van de ziekenhuizen laten dit echter bijna niet toe. Zorgverzekeraars vergroten de budgetten nauwelijks, terwijl de kosten voor de registraties behoorlijk kunnen oplopen. Hierdoor is de toekomst van de kwaliteitsregistraties onzeker. 
 
© Nationale Zorggids