Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Voor allochtone artsen is in het grote steden lastig werk vinden. Van alle artsen in opleiding is dertig procent allochtoon, terwijl maar zeven procent uiteindelijk medisch specialist wordt. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Tineke Abma van het VU Medisch Centrum, meldt BNR. 

Abma constateert dat de patiëntenpopulatie in Amsterdam steeds diverser aan het worden is. Dat is een afspiegeling van de bevolking in de hoofdstad, want die is met 170 culturen steeds diverser. Ook de diversiteit onder de medische studenten neemt toe. Volgens de hoogleraar Participatie en Diversiteit is het daarom “interessant en pijnlijk” dat dat nog niet is terug te zien in de posities van medisch specialisten.

Abma denkt dat niet alleen objectieve medische criteria een rol spelen bij de selectie voor de specialistische banen. "Sociale aspecten, dus dat betekent dat mensen ook worden beoordeeld op een aantal impliciete criteria zoals: ga je naar de borrel, spreek je vloeiend Nederlands. Daar spelen natuurlijk ook vooroordelen een rol mee. En beeldvorming. Het is niet zo makkelijk als je een hoofddoek draagt als vrouw, om hier dan voor zo'n baan in aanmerking te komen."

Het is echter lastig te bewijzen of discriminatie een rol speelt bij de selecties. 

© Nationale Zorggids