Normal_duur

Nivolumab, een medicijn tegen longkanker, moet voorlopig niet worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dat staat in een advies van Zorginstituut Nederland, een belangrijk adviesorgaan van minister Schippers van Volksgezondheid. Het middel zou nog te duur zijn, meldt de NOS.

Een qaly (quality-adjusted life year) kost 134.000 euro, en dat is meer dan de referentiewaarde van 80.000 euro die voor deze ziektelast geldt. Fabrikant Bristol Myers Squibb zou 43 procent van de prijs af moeten halen om Nivolumab kosteneffectief te laten zijn, zo stelt Zorginstituut Nederland. Schippers is nog met fabrikanten in onderhandeling over de prijs. Tot nu toe kregen patiënten in twaalf ziekenhuizen Nivolumab toegediend bij uitgezaaide longkanker. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 3.000 tot 4.000 patiënten in aanmerking voor het middel.

Mensen zouden volgens het Zorginstituut gemiddeld drie maanden langer leven dan het huidige middel tegen longkanker. Ook zijn er minder bijwerkingen. De effecten op lange termijn en de optimale behandelduur zijn echter nog niet duidelijk.

De ziekenhuizen die het middel verstrekken hoeven voorlopig niets te betalen. De fabrikant van Nivolumab stelde het middel beschikbaar en draait zelf voor de kosten op. Alleen uitbehandelde patiënten met niet-kleincellige longkanker komen in aanmerking voor het middel dat het immuunsysteem activeert om de kankercellen te bestrijden.

De raad van bestuur van Zorginstituut Nederland beslist op 7 december of ze het advies aan de minister overnemen. Uiteindelijk is het aan Schippers om te bepalen of het medicijn in het basispakket komt of niet.

© Nationale Zorggids