Normal_ziekenhuis_patient_ziekenhuisbed

Maanden van onzekerheid, chemo's en bijwerkingen zijn straks niet meer nodig om de effectiviteit van een chemokuur te kunnen vaststellen. Professor Clemens Löwik van het Erasmus MC heeft een test ontwikkeld waardoor via een oplichtende vloeistof binnen twee dagen vastgesteld kan worden of de behandeling aanslaat. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Professor Löwik, moleculair celbioloog van het Erasmus MC in Rotterdam, heeft een bijzondere test ontwikkeld die een grote stap vooruit is binnen de oncologie. Het gaat om een lichtgevende vloeistof die dode cellen in het lichaam opspoort en zich daaraan vastklemt. Via een scan is deze radioactieve vloeistof binnen 48 uur terug te zien in het lichaam. Hoe meer opgelichte delen, hoe meer cellen de chemokuur heeft gedood en des te effectiever de behandeling is.

Vooralsnog moeten kankerpatiënten ruim 3 maanden wachten voordat ze weten of de behandeling succesvol is. In deze tijd ondergaan zij gemiddeld vier chemokuren, ervaren ze nare bijwerkingen en is er veel onzekerheid over het aanslaan van de behandeling.

De test van professor Löwik is niet alleen voor de patiënt een enorme ontwikkeling. De kosten voor kankermedicatie kan zo ook omlaag gebracht worden. Gemiddeld kost één behandeling een slordige 20.000 euro. Als voortijdig kan worden vastgesteld dat een behandeling niet aanslaat, kan deze gestopt worden en kan  indien mogelijk worden overgestapt op een andere vorm van behandelen. In 2013 bedroegen de kosten voor kankermedicatie ruim 700 miljoen euro. 

Löwik hoopt dat de nieuwe test binnen twee jaar in heel Nederland beschikbaar is. De professor van het Erasmus MC heeft al meerdere doorbraken in de oncologie op zijn naam staan.

©Nationale Zorggids