Normal_panadol_paracetamol_medicijnen

Mensen die naast hun vaste medicatie regelmatig pijnstillers slikken, kunnen deze beter via hun huisarts voorgeschreven krijgen. Dat blijkt uit een studie van Gwen Masclee van het Erasmus Medisch Centrum, zo meldt De Telegraaf. 

Uit het onderzoek van Masclee blijkt dat een combinatie van vaste medicatie en pijnstillers van de drogist een veel hoger risico op maagbloedingen geeft. Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals aspirine, ibuprofen en naproxen (zogenoemde niet-selectieve NSAID's) hebben een brede werking en kunnen meer schade toebrengen aan de maag. Maagproblemen zijn een veelvoorkomende bijwerking van pijnstillers, vooral als deze langere tijd gebruikt worden.

Wanneer de huisarts via een recept pijnstillers voorschrijft, kan er beter gekeken worden naar de combinatie van medicijnen van een patiënt. Door pijnstillers voor te schrijven die een specifieke, meer gerichte werking hebben, kun je volgens onderzoeker Masclee maagproblemen verminderen.

De onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum raadt aan om in overleg te gaan met huisarts of apotheker als iemand naast medicatie voor een (chronische) ziekte ook regelmatig pijnstillers gebruikt. "Zij kunnen nagaan welke pijnstillers het minste risico opleveren bij combinatie met de andere medicatie."

© Nationale Zorggids