Normal_prostaat

Mannen met prostaatkanker moeten naast hormoontherapie ook chemotherapie krijgen. Dat zou namelijk de kans op overleving aanzienlijk vergroten, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in vakbladen The Lancet en The Lancet Oncology. Dat meldt de NOS. 

De auteurs vinden dat de combinatietherapie de standaardbehandeling moet zijn voor mannen met prostaatkanker. Twee toponderzoekers van het Erasmus MC schrijven in hun commentaar dat ze het hiermee eens zijn. Deze studie, met in totaal 1.800 respondenten, heeft namelijk het onweerlegbare bewijs geleverd van het nut van de combinatietherapie.

Uit het onderzoek blijkt dat de overlevingswinst bij deze behandeling vijftien maanden is. Een ander recent gepubliceerde studie kwam op een winst van veertien maanden. Aan dat onderzoek deden 800 patiënten mee.

De wetenschappers doen geen uitspraken over het effect van de behandeling op niet-uitgezaaide prostaatkanker. Daarvoor zijn nog geen gegevens beschikbaar.

In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mannen prostaatkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en komt vooral voor bij vijftigplussers. 

© Nationale Zorggids