Normal_pleister_gewond

De tijd dat een pleister verwijderd moet worden om een wond te inspecteren, is in de nabije toekomst voorbij. Met de komst van slimme pleisters kunnen artsen en verpleegkundigen via een draadloze verbinding informatie ontvangen vanuit sensoren in de pleister. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De uitvinding is ontwikkeld door onderzoekscentrum Holst Centre/TNO uit Eindhoven in samenwerking met onderzoekers van het Ierse Tyndall National Institute en Fleming Medical. De slimme pleister draagt de naam DermaTrax en kan met behulp van sensoren verschillende metingen uitvoeren. Zo zijn er sensoren die de temperatuur en de hoeveelheid vocht van de wond meten, infecties kunnen opmerken en ook de pH-waarde van de huid kan worden vastgesteld door de sensoren.

Hierdoor is het in de toekomst niet altijd meer noodzakelijk om de pleister volledig te verwijderen om bepaalde informatie te vergaren over de wond. Het verwijderen is vaak pijnlijk omdat de huid rondom de wond erg teer is en pleisters bovendien regelmatig aan de wond blijven plakken. Via een draadloze verbinding geven de sensoren informatie door naar een beeldscherm, smartphone of tablet die bekeken kan worden door artsen en verpleegkundigen.

Volgens Jeroen van den Brand, programmamanager bij Holst Centre/TNO, is het mogelijk om de kosten voor de slimme pleister laag te houden omdat ze eigenlijk slechts een laag op bestaande pleisters hebben toegevoegd. “Het streven is dat er per pleister slechts 1 euro op de prijs komt.”

De verwachting is dat de DermaTrax-pleister vanaf 2017 voor ziekenhuis en verzorgingshuizen beschikbaar is.

© Nationale Zorggids