Normal_computer__computers_pc

De vier samenwerkende ziekenhuizen binnen de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’ stappen over op één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (EPD). De coöperatie, bestaande uit Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum nemen HiX in gebruik, het EPD van ChipSoft. Het is de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen met één EPD-systeem gaan werken. Dit meldt het Maasstad Ziekenhuis

“Het nieuwe EPD-systeem draagt bij aan het verbeteren van de zorgkwaliteit en patiëntveiligheid in de regio”, aldus Anton Westerlaken namens de coöperatie. “Onze zorgverleners kunnen met het gezamenlijke EPD veel gemakkelijker en sneller samenwerken. Het maakt het mogelijk om efficiënter patiëntinformatie te delen, zowel met de ziekenhuizen onderling als met de ketenpartners, zoals huisartsen, apothekers en laboratoria. D&A medical group heeft ons begeleid bij het intensieve proces om te komen tot een gezamenlijk doel.”

Algemeen directeur Hans Mulder van ChipSoft kijkt uit naar de start van dit unieke project, dat mogelijk is dankzij de ‘multibedrijven-inrichting’ binnen HiX. ”In dit systeem kan patiëntinformatie waar gewenst worden gedeeld en worden afgeschermd waar het moet”, aldus Mulder. “Na akkoord van de patiënt zijn de gegevens beschikbaar voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie.”

“De ziekenhuizen werken daarnaast met één centraal planningsysteem voor het maken van afspraken. Dat bestaat uit één database en één beheerorganisatie voor alle vier de ziekenhuizen. De financiële afhandeling van de geleverde patiëntenzorg blijft van elkaar gescheiden. Zo profiteren de ziekenhuizen van alle voordelen van een gezamenlijk EPD-systeem, terwijl ze volledig zelfstandig blijven. Wij zijn hiermee - in ieder geval in Nederland - koploper en misschien zelfs in heel Europa. Onze verwachting is dat meerdere regio’s in Nederland dit voorbeeld van de Coöperatie Zorg op Zuid zullen volgen.” 

©Nationale Zorggids