Normal_mri_scan_onderzoek

Op woensdag 13 januari opent in Amsterdam het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek. Hier wordt een nieuw zorgpad en nieuwe technologie voor de precisiediagnostiek van prostaatkanker geïntroduceerd, waarmee een beter behandeladvies aan de patiënt kan worden gegeven. De nieuwe aanpak helpt mannen de juiste behandeling te kiezen, voorkomt overbehandeling, onnodige kosten en complicaties en is bovenal de meest patiëntvriendelijke. Met deze ontwikkeling loopt Andros Mannenkliniek vooruit op de reguliere ziekenhuizen, meldt de kliniek.

In het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek begint het precisieonderzoek met het bepalen van genetische merkstoffen die kunnen wijzen op prostaatkanker. Dit onderzoek wordt gevolgd door een mp (multiparameter) MRI van de prostaat, gemaakt door de wereldwijd erkende experts van het Prostate MR Center of Excellence van het Radboudumc. Wordt op deze MRI een verdachte afwijking gezien dan is nader onderzoek middels een "fusie-biopsie" nodig. Dit is een onderzoek waarbij MRI-beelden over de "live" echobeelden van de prostaat worden gelegd (gefuseerd) om vervolgens gericht weefsel uit de prostaat (biopten) te kunnen nemen voor microscopisch onderzoek. Deze biopten worden bij het Andros Centrum voor Prostaatkankerdiagnostiek niet via de endeldarm genomen maar via het gebied tussen scrotum (balzak) en anus. Het voordeel hiervan is dat de kans op een infectie veel kleiner is en de procedure minder pijnlijk. Uniek is dat deze ingreep onder lokale verdoving plaatsvindt: de patiënt kan direct na het onderzoek weer naar huis.

Blijkt het inderdaad om prostaatkanker te gaan dan kan door de precisiediagnostiek beter onderscheid gemaakt worden tussen agressieve en niet-agressieve prostaatkankers en hiermee een beter behandeladvies gegeven worden. Patiënten met een niet-agressief, traag groeiend prostaatcarcinoom worden in een actief bewakingsprotocol ("active surveillance") opgenomen. Dit betekent dat zij na de diagnose geen behandeling krijgen, niet worden geopereerd of niet hoeven te worden bestraald. Zij worden wel nauwlettend gecontroleerd. In Nederland wordt op dit moment slechts een klein deel van de prostaatkankerpatiënten in een actief bewakingsprotocol ingesloten, terwijl volgens recente internationale studies bij tenminste 30 tot mogelijk meer dan 50 procent van de mannen een ingrijpende behandeling voorkomen of in ieder geval uitgesteld kan worden.  

©Nationale Zorggids