Logo_prinses-maxima-centrum__1_

Minister Schippers van Volksgezondheid was gisteren aanwezig bij het plaatsen van de eerste paal voor de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. In het ziekenhuis staan alle facetten van kinderoncologie centraal. De opening zal vermoedelijk in 2018 plaatsvinden. Dit meldt de NOS. 

Het Prinses Máxima Centrum heeft vanaf 2014 een afdeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis waar jonge patiënten met kanker behandeld worden. Door alle takken van kinderoncologie onder te brengen in het nog te bouwen ziekenhuis, is alle kennis straks op één plek te vinden. Ook is er in het nieuwe ziekenhuis meer ruimte voor patiënten uit heel Nederland. Nu kan slechts een deel voor behandeling terecht in het Prinses Máxima Centrum.

Edith Schippers van Volksgezondheid heeft met de hulp van een aantal aanwezige patiënten de eerste paal symbolisch in de grond geslagen. Naar verwachting is de bouw in 2018 klaar en kost het nieuwe ziekenhuis naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis zo'n 180 miljoen euro.

Onlangs werd bekend dat het centrum de primeur heeft om als eerste in Nederland immunotherapie aan te bieden. Voorheen was dat alleen mogelijk in de Verenigde Staten. De combinatie van medicijnen die voor immunotherapie gebruikt worden zijn sinds kort goedgekeurd voor de Europese markt. Hierdoor kunnen Nederlandse patiëntjes met neuroblastoomkanker voortaan in Utrecht behandeld worden. Het Prinses Máxima Centrum zal in het nieuwe ziekenhuis extra verblijfsmogelijkheden realiseren om de patiënten en hun gezin gezamenlijk onderdak te bieden tijdens de behandeling.

© Nationale Zorggids