Normal_vaccinatie_prik_2534

Het hpv-virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, komt veel vaker voor bij vrouwen dan gedacht. Deze conclusie wordt getrokken in een ongepubliceerd onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Het hogere aantal besmettingen kan financiële gevolgen hebben voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker dat volgend jaar verandert. Dit meldt Volkskrant.

Doordat het virus lange tijd nodig heeft om symptomen te geven, was niet helemaal duidelijk hoeveel procent van de vrouwen het hpv-virus bij zich draagt. In de jaren negentig bleek uit Amsterdamse cijfers dat het ging om vier tot vijf procent van de vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Nu lijkt dat aantal veel hoger te liggen.

Volgend jaar start het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met een nieuwe testmethode voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Vrouwen gaan voor een uitstrijkje naar de huisarts, waarna de cellen direct getest worden op het hpv-virus. De gynaecoloog kan vervolgens vaststellen of er inderdaad sprake is van kanker.

Nu meer vrouwen besmet zijn met het hpv-virus, dreigen de kosten van het bevolkingsonderzoek ook hoger uit te vallen. De groep vrouwen die worden doorverwezen naar de gynaecoloog is groter, wat extra kosten met zich meebrengt. Volgens het RIVM vallen de financiële gevolgen echter mee. Tijdens het opzetten van het bevolkingsonderzoek zijn ruime marges aangehouden, waardoor de extra kosten hoogstwaarschijnlijk nog binnen het budget vallen.

Het hpv-virus is een seksueel overdraagbaar virus dat kan zorgen voor baarmoederhalskanker, maar ook voor anus- en keelkanker. Het duurt vaak vele jaren voor de symptomen starten, waardoor het lastig is om het aantal besmettingen vast te stellen. Bij veel vrouwen lost het lichaam het virus zelf op en ontstaan er geen klachten. Vanaf 2010 krijgen jonge meisjes via het Rijksvaccinatieprogramma een hpv-vaccinatie, zodat zij beschermt zijn tegen het virus.

© Nationale Zorggids