Normal_lichaam_copd_long_longziekte

Bezorgde huisartsen en longartsen zeggen dat veel van hun collega's te veel medicatie voorschrijven aan mensen met longziekte COPD. Pufjes met ontstekingsremmers hebben nauwelijks effect bij mildere vormen van COPD, maar geven wel bijwerkingen. Dit meldt de Volkskrant. 

Bij mensen met de longziekte COPD zijn de luchtwegen vernauwd, vaak als gevolg van roken. Het is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longfunctie steeds verder achteruit gaat. Patiënten krijgen pufjes met langwerkende luchtwegverwijders die de benauwdheid verminderen. Een groot deel van de patiënten krijgt ook inhalatiecorticosteroïden, maar deze ontstekingsremmers hebben alleen effect bij een ernstige vorm van COPD. Mensen die een lichtere vorm van de longziekte hebben, krijgen alleen met de bijwerkingen te maken. Dat zegt longarts Frits Franssen van de beroepsvereniging voor longartsen NVALT. “Zonder inhalatiecorticosteroïden heeft een patiënt met COPD 13 procent kans om een longontsteking te krijgen, met inhalatiecorticosteroïden is dat 18 procent”, zegt Franssen. Ook kan er botontkalking ontstaan, heesheid en schimmelinfecties in de mond en keel. Volgens Franssen zijn mensen met COPD vaak wat ouder. Zij slikken soms bloedverdunners en door de inname van inhalatiecorticosteroïden wordt dat versterkt. Bloedvaten worden dunner en kwetsbaarder.

Overbehandeling met inhalatiecorticosteroïden komt vaak voor doordat een onjuiste diagnose is gesteld of er vindt onvoldoende evaluatie van de behandeling plaats. Het is voor artsen soms lastig te bepalen bij welke patiënten ze deze behandeling kunnen stoppen. Volgens huisarts Annelies Lucas schrijven artsen vaak te veel medicatie voor omdat ze de patiënt willen helpen, maar er is nooit bewezen dat inhalatiemedicijnen COPD kunnen remmen. Frits Franssen geeft aan dat de studies die er wel zijn vaak zijn gesponsord door de farmaceutische industrie, er is bijna geen onafhankelijk onderzoek beschikbaar. 

©Nationale Zorggids