Normal_emma_kinderziekenhuis_amc_logo

Het Emma Kinderziekenhuis AMC lanceert vandaag 'Het Ouderkompas': een website voor ouders die vanwege de zorg voor hun kind regelmatig in het ziekenhuis komen. Ouders hebben een grote behoefte aan informatie, zo blijkt uit een vooronderzoek van het Emma Kinderziekenhuis onder 227 ouders. Zij hebben moeite met het vinden van betrouwbare informatie en bronnen, waardoor ze te lang met vragen blijven rondlopen. Dit meldt Het Ouderkompas.

Op de website vinden ouders praktische tips en informatie over allerlei onderwerpen waar de ziekte of aandoening van hun kind invloed op heeft, zoals het gezinsleven, de partnerrelatie, werk en vrije tijd. Daarnaast geeft de website informatie over praktische zaken als financiële voorzieningen, wet- en regelgeving. Wanneer ouders meer willen weten over een bepaald onderwerp, wijst het ouderkompas ze de weg naar relevante informatie en websites. 

Wanneer een kind een ziekte of aandoening heeft, beïnvloedt dit het hele gezin. Projectleider en hoogleraar pediatrische psychologie Prof. Dr. Martha Grootenhuis: “Niet alleen het kind, maar het gezin komt bij de dokter. Voor alle gezinsleden geldt dat zij geconfronteerd worden met medische stress en ondersteuning goed kunnen gebruiken.” Die steun en informatie krijgen ouders het liefst via de arts, een website of een verpleegkundige, zo laat het vooronderzoek zien. Het Ouderkompas biedt een unieke aanvulling op de gesprekken van ouders met artsen en verpleegkundigen, foldermateriaal en bestaande websites, doordat het de beschikbare informatie bij elkaar brengt. 

In het onderzoek zijn 227 ouders bevraagd naar hun informatiebehoeften en waar en hoe in deze behoefte kan worden voorzien. Daarnaast hebben ouders hun stem laten horen in meerdere focusgroepen. De website is ontwikkeld op basis van de resultaten uit dit vooronderzoek. Het Emma Kinderziekenhuis AMC - onderzoeksteam psychosociale afdeling - is de ontwikkelaar van de website, die voor alle ouders in Nederland beschikbaar is. De ontwikkeling van de website is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van zorgverzekeraar Ditzo. 

©Nationale Zorggids