Logo_whiplash

Huisarts Kees Vos hoort van zijn patiënten weinig goede verhalen over verzekeraars die te maken krijgen met een melding van whiplash. Hij spreekt slachtoffers uit het hele land en hij strijdt al jaren tegen de vooroordelen over whiplash. Niet alleen bij de verzekeraars, maar ook bij neurologen en orthopeden. Het grootste probleem volgens hem is dat een whiplash niet zichtbaar is op foto's of MRI-scans. Dat meldt De Monitor.

Verzekeraars beweren vaak dat whiplashklachten geheel of gedeeltelijk tussen de oren van de patiënten zitten. Ze overzien de gevolgen van de klachten bovendien ook niet voldoende. Mensen kunnen vaak als gevolg van een whiplash helemaal of beperkt niet meer werken. Terwijl de veel gehanteerde Amerikaans standaard (AMA-guide) stelt dat mensen met een whiplash slechts voor maximaal 4 procent blijvend invalide zijn. Daarom krijgen ze vaak een vergoeding van maximaal duizend euro.

"Er zit helemaal niets tussen de oren, al wordt dat vaak beweerd. Mensen willen hard bewijs, iets zien op foto's", zegt Vos. Doordat verzekeraars of behandelaars dit niet zien, heeft dat gevolgen voor de uitkeringen. In de praktijk blijkt dat vaak ten onrechte psychotherapie wordt voorgeschreven, terwijl fysiotherapie of manuele therapie de klachten kunnen verminderen.

Vaak ontstaat een whiplash bij een ongeluk of wanneer het hoofd een onverwacht snelle beweging maakt. Daarbij wordt de halswervelkolom overmatig uitgerekt en buigen het hoofd en de nek extreem achterover of voorover. Naast pijnklachten in de nek, het hoofd en de schouders, kampen patiënten ook met concentratieproblemen, vermoeidheid, duizeligheid of vergeetachtigheid. Slechts vormen van whiplash waarbij fracturen voorkomen of als er neurologisch schade is, zijn zichtbaar. Maar dit komt niet vaak voor.

©Nationale Zorggids