Normal_koptelefoon__muziek__luisteren__jongeren_gehoor__oren__horen

Genieten van muziek zonder daarbij onherstelbare schade op te lopen. In navolging van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en –Festivals (VNPF) gaan elf partijen zoals de Koninklijke Horeca Nederland en GGD GHOR Nederland aan de slag met bewustwording en voorlichting over gehoorschade. Daarnaast hernieuwen de VVEM en de VNPF hun afspraken met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Dat meldt Rijksoverheid.

Veel mensen weten niet dat gehoorschade snel ontstaat en vaak onomkeerbaar is. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlandse jongeren aangeven dat ze na het uitgaan last van hun oren hebben, variërend van een tijdelijke piep tot het permanente verslechtering van het gehoor. Het voorkomen van gehoorschade is daarom zeer belangrijk.

Steeds meer partijen maken werk van bewustwording en goede voorlichting over gehoorschade. Elf organisaties ondertekenen daarom vandaag een zogenaamde ‘pledge’ in het kader van het programma Alles is gezondheid en starten met individuele en gezamenlijke acties. Met een belofte (‘pledge’) verbinden organisaties zich aan de doelen van het programma. Zo gaan de Koninklijke Horeca Nederland maar ook de Landelijke Kamer van Verenigingen met hun leden aan de slag om te zorgen dat bezoekers kunnen feesten in een voor het oor veilige omgeving. Partijen als de KNO-vereniging, GGD GHOR Nederland en de Stichting Hoormij zetten hun ervaring en kennis in voor advies en educatie.

De VVEM en VNPF scherpen de bestaande afspraken in het convenant preventie gehoorschade aan. De onafhankelijke Stichting Kwaliteit Evenementen gaat vanaf nu toezien op de afspraken rondom maximale geluidsniveaus, geluidsmetingen en de beschikbaarheid van goede gehoorbescherming tijdens Nederlandse muziekevenementen.

De elf samenwerkende organisaties zijn: Koninklijke Horeca Nederland, de KNO-vereniging, Stichting Hoormij, GGD GHOR Nederland, de Landelijke Kamer van verenigingen,  De Beste Schoolfeesten, en oordopjes-fabrikanten Thunderplugs, Dynamic Ear en Noizezz/Multi Care Systems, VNPF, VVEM.

© Nationale Zorggids