Normal_radiotherapie

Eind 2018 opent een nieuw behandelcentrum voor kanker zijn deuren in Maastricht. Patiënten met kanker in het gezicht, de longen, borst en hals kunnen daar terecht voor een nieuwe bestralingsmethode. Protonentherapie is nieuw in Nederland. Centra in Nederland bieden deze methode nog niet aan, waardoor patiënten vaak nog naar het buitenland moeten. Protonentherapie is preciezer en leidt daardoor tot minder bijwerkingen. De nieuwe behandeling is ruim twee keer zo duur als de bestaande behandelingen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Minister Schippers heeft in totaal vier ziekenhuizen een vergunning gegeven voor een protonencentrum: Maastricht, Delft, Groningen en Amsterdam. Zorgverzekeraars vrezen dat vier centra leidt tot overcapaciteit. Want volgens hen zijn er minder patiënten die protonentherapie nodig hebben dan Schippers zegt. Zij baseert zich op cijfers van het College voor Zorgverzekeringen: 2.200 patiënten per jaar. Maar volgens de zorgverzekeraars zijn vorig jaar 60 patiënten naar het buitenland gegaan om daar protonentherapie te ondergaan. De zorgverzekeraars wilden daarom gezamenlijk één van de vier centra contracteren, maar daar stak de Autoriteit Consument & Markt een stokje voor.

CZ en Zilveren Kruis hebben een intentieverklaring getekend voor contractering van het centrum in Maastricht. De andere verzekeraars zijn nog in onderhandeling. In Maastricht worden naar verwachting ongeveer vierhonderd patiënten per jaar behandeld (gebaseerd op de cijfers van Schippers). Het centrum is geen nieuwbouw, want het wordt ondergebracht in het gebouw van de Maastro Clinic. In Groningen en Delft is ook begonnen met de bouw van het protonencentrum. Deze gaan naar verwachting echter eerder open dan het centrum in Maastricht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids