Normal_spuit_1

Alle drie de patiënten die na behandeling in het Duitse alternatieve kankercentrum Klaus Ross zijn overleden, kregen een infuus met glucoseblokkers. Drie dagen na het infuus overleden ze, vertelt een nabestaande van een Belgische patiënt. Dit meldt NOS.

Volgens twee Nederlandse oncologen is behandeling met glucoseblokkers onveilig. Tot nu toe is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van het middel, maar duidelijk is wel dat het middel giftig kan zijn. De theorie achter het gebruik van een glucoseblokker is dat deze de suikerhuishouding van cellen beïnvloedt. Cellen breken glucose af en krijgen zo energie. Daar hebben kankercellen hulp bij nodig van een bepaald enzym. De bedoeling is dat een glucoseblokker het enzym uitschakelt, waardoor de kankercel niet aan energie komt. De vraag is nog maar of dit inderdaad zo werkt.

“Er is al jaren onderzoek naar deze stof aan de gang. Er is nog geen systematische onderzoek gedaan bij mensen, maar uit dierproeven blijkt dat een hoge dosis glucoseblokkers de energiehuishouding verstoort”, zegt oncoloog Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het lijkt erop dat ze niet alleen kankercellen aanpakken, maar ook gezonde cellen. Indien dat het geval is, gaan ook deze gezonde cellen dood, waardoor mensen in ademnood kunnen komen en stoornissen in het hart en de lever krijgen. “Het zou mij niet verbazen als hiervoor wetenschappelijk bewijs komt”, aldus Schellens.

Haiko Bloemendal, voorzitter van de beroepsvereniging voor oncologen, waarschuwt ook voor het gebruik van glucoseblokkers. Hij vindt het onacceptabel dat artsen experimenteren met stoffen die giftig kunnen zijn. Bloemendal en Schellens snappen dat mensen alternatieve geneeskunde zien als laatste redemiddel, maar beiden vinden dat als een patiënt daartoe besluit, dit altijd meldt bij zijn behandelaar.

Ook de Vereniging tegen Kwakzalverij heeft vraagtekens bij de werkwijze van het Klaus Ross Centrum. Enkele weken geleden kreeg het hierover al waarschuwingen binnen. Volgens de vereniging hoeven dergelijke injecties niet gevaarlijk te zijn, mits ze goed toegediend worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids