Normal_lowlands

Onderzoekers van het Radboudumc zoeken op 19, 20 en 21 augustus op Lowlands uit of pijn beter verdraagbaar is wanneer iemand naar zijn favoriete muziek luistert in plaats van muziek die niet de voorkeur heeft. Ze laten de Lowlandsbezoekers hun eigen pijngrens opzoeken om erachter te komen wat muziek hiermee doet. De uitkomst van dit onderzoek kan bijdragen aan betere behandeling voor de drie miljoen Nederlanders die dagelijks pijn ervaren. Dat meldt het Radboudumc.

Een hand in een bak met ijswater, elektrische schokjes en druk op de onderarm. Het zijn de drie onderdelen van een pijnexperiment dat het Radboudumc op Lowlands gaat uitvoeren. Grote vraag hierbij is of één van de favoriete Lowlandsacts de bezoekers makkelijker door de test helpt. Kunnen zij meer pijn verdragen bij het luisteren naar favoriete muziek dan als zij muziek moeten luisteren waar ze een hekel aan hebben? De onderzoekers van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve zorg van het Radboudumc proberen er op Lowlands achter te komen. Zij hopen in de toekomst muziek als behandeling in te kunnen zetten voor patiënten.

In Nederland lijden ruim drie miljoen mensen dagelijks aan pijn. Na een operatie ervaart 40 tot 60 procent van alle patiënten matige tot ernstige pijn. Pijn heeft een grote negatieve invloed op het dagelijks leven en vertraagt het herstel na een operatie. Bij langdurige pijnklachten leidt dit mogelijk tot een dramatische vermindering van de kwaliteit van leven doordat patiënten hun werk kunnen verliezen en depressief kunnen worden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die muziek luisterden voor, tijdens en na het wisselen van verbanden bij ernstige brandwonden minder bang waren en minder pijn hadden. Hoe dit precies werkt is nog onduidelijk.
 
Meer kennis over de invloed van muziek op de verwerking van pijn in het menselijk lichaam is van grote waarde in de behandeling van mensen met pijn. Onderzoekers Hans Timmerman en Monique Steegers hopen dat het onderzoek dat ze op Lowlands doen ertoe zal leiden dat ze de drie miljoen mensen in Nederland die dagelijks pijn ervaren een middel kunnen bieden dat ze zelf in handen hebben. "We lossen pijn in Nederland veelal op met medicatie, maar dat kan de nodige bijwerkingen hebben. Muziek heeft dat niet en mensen kunnen zelf kiezen wat en wanneer ze luisteren."

Door: Redactie Nationale Zorggids