Normal_ziekenauto_ambulance

De ambulancedienst in Amsterdam krijgt het steeds drukker door het groeiende aantal toeristen in de stad. In vier jaar tijd is het aantal meldingen verdubbeld van 4 naar 10 meldingen per dag. De hulpdiensten moeten regelmatig uitrukken omdat toeristen onwel worden na het roken van marihuana of door verkeersongelukken in de hoofdstad. Dit meldt Volkskrant. 

Door de taalbarrière is soms niet geheel duidelijk wat iemands verwondingen zijn. Daarom wordt een ambulance gestuurd, omdat niet uitgesloten kan worden dat iemand levensbedreigend letsel heeft. Ook lijken toeristen het moeilijk te vinden om te vertellen waar zij zich precies bevinden. De meldingen die binnenkomen variëren van aard. Vooral Britten krijgen problemen in het verkeer, omdat zij niet naar de juiste kant van de weg kijken bij het oversteken. Ook blijkt fietsen door de stad voor veel toeristen lastiger te zijn dan gedacht, waardoor verkeersongelukken regelmatig voorkomen. Ook komen er veel meldingen binnen van toeristen die onwel worden na het roken van een joint.

Het groeiende aantal ambulanceritten resulteert in een extra belasting voor de hulpdiensten. “We kunnen het nog aan, maar we krijgen het steeds drukker. Ik vraag me ook af of dit de bedoeling is: ambulancezorg is toch vooral bedoeld voor de mensen die hier wonen”, zegt Peter Duijf van Ambulance Amsterdam tegen Volkskrant.

In totaal komen er 3.500 meldingen voor toeristen per jaar binnen bij de Amsterdamse ambulancedienst. In heel Nederland krijgt de hulpdienst het drukker, hoewel dat in andere delen van het land vooral komt door ouderen die langer thuis wonen. In Amsterdam is het vooral de buitenlandse bezoeker die een beroep doet op de ambulancedienst.

Door: Redactie Nationale Zorggids