Normal_gewicht34

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor kanker. Nieuw grootschalig onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt eerdere conclusies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De WHO publiceert ook een nieuw handboek voor kankerpreventie gericht op gewicht en kanker. Dat meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Volgens de WHO verkleint een gezond gewicht de kans op onder andere darmkanker, borstkanker (bij vrouwen na de menopauze), alvleesklierkanker, eierstokkanker, baarmoederkanker en slokdarmkanker. Voor het onderzoek heeft een werkgroep van 21 onafhankelijke internationale experts meer dan 1.000 studies over gewicht en kanker geanalyseerd.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt het een goede zaak dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie aandacht geeft aan de rol van lichaamsgewicht bij het ontstaan en voorkomen van kanker. Een belangrijk onderzoeksgebied waar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zich al jaren voor inzet. Uit onderzoek van het fonds uit de afgelopen jaren is er telkens weer sterk bewijs naar voren gekomen dat het behouden van een gezond gewicht een van de belangrijkste maatregelen is voor het verkleinen van de kans op kanker.

Nadia Ameyah, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Het is duidelijk: een gezond gewicht is van groot belang voor de preventie van kanker. Overgewicht is echter een zorgwekkend probleem. Kleine veranderingen in onze voeding en leefstijl kunnen al een groot verschil maken. We moeten allemaal, van individuen tot de overheid, in actie komen om overgewicht terug te dringen voor een wereld met minder kanker." 

Door: Redactie Nationale Zorggids