Logo_orgaandonatie_social_profile_pic

De Reclame Code Commissie wil dat het ministerie van Volksgezondheid de campagnesite over orgaandonatie aanpast. Volgens de commissie worden burgers onjuist en onvolledig ingelicht over orgaandonatie bij hersendode patiënten. Op de website orgaandonatie.nu moet duidelijker vermeld worden wat er met een hersendode donor gebeurt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Op de website orgaandonatie.nu van het ministerie van Volksgezondheid staat ten onrechte dat orgaandonatie plaatsvindt na het overlijden van een hersendode patiënt, zegt de Reclame Code Commissie. Echter blijft het lichaam kunstmatig functioneren in de operatiekamer voor het verwijderen van de organen. Voordat een patiënt hersendood wordt verklaard moet een arts diverse onderzoeken uitvoeren. Nadat is vastgesteld dat de patiënt inderdaad hersendood is, blijft de patiënt aan de beademing totdat hij naar de operatiekamer wordt vervoerd. Het moment waarop de hersendood is vastgesteld, is het officiële tijdstip van overlijden.

Wat er met een hersendode donor gebeurt is essentieel voor het besluit van een eventuele donor om ja of nee te zeggen, vindt de commissie. “In zoverre schaadt de uiting het vertrouwen dat de burger moet kunnen hebben in de juistheid en volledigheid van een reclame-uiting van de overheid”, stelt de Reclame Code Commissie.

Het ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak van de commissie. Een woordvoerder van Volksgezondheid laat weten dat er op de website een link is geplaatst naar de Nederlandse Transplantatie Stichting waarop alle informatie te vinden is over de medische procedure rondom een hersendode orgaandonor.

Door: Redactie Nationale Zorggids