Normal_beroerte_hersenen

Een aanzienlijk deel van de mensen die op jonge leeftijd een beroerte hebben gehad, kan veertien jaar later niet zelfstandig functioneren. Vrouwen blijken daarbij een twee tot drie keer zo grote kans op een slechte uitkomst te hebben dan mannen. Dit is in tegenstrijd met de algemene verwachting van neurologen, die voornamelijk gebaseerd is op korte termijn studies die naar het overlijdensrisico kijken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Nathalie Synhaeve van het Radboudumc, zo meldt het ziekenhuis. 

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte. Omdat de ziekte hen op jonge leeftijd treft, heeft dit grote gevolgen voor hun dagelijks functioneren binnen gezin en werk. Synhaeve onderzocht de lange termijn prognose na een beroerte bij mensen in deze patiëntengroep.

Tien jaar na een herseninfarct of hersenbloeding kan 1 op de 8 overlevers niet zelfstandig functioneren. Bij een TIA, waarbij geen lichamelijke restschade ontstaat, was dit 1 op de 15. Het percentage patiënten dat niet zelfstandig kan functioneren, neemt toe in de loop der jaren. Na 14 jaar leeft bijna 1 op de 5 overlevers van een herseninfarct niet meer zelfstandig. Bij een TIA is dit 1 op 10. Bij slechts 1,3 procent van de patiënten verbetert de toestand. Hoe erger de beroerte, hoe slechter het lange termijn functioneren.

Na 4,9 jaar waren er geen opmerkelijke verschillen te zien in de kwaliteit van leven van jonge beroertepatiënten en gezonde mensen in een controlegroep. De patiëntengroep kampt wel veel vaker met angst, vermoeidheid en depressies dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Synhaeve: “Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals navragen of dergelijke symptomen aanwezig zijn.”

Een andere nieuwe ontdekking is dat patiënten die op het moment van de beroerte een nierfunctiestoornis hebben, 70 procent kans hebben om binnen 15 jaar na de beroerte te overlijden en 45% kans op terugkeer van een beroerte. Synhaeve plet ervoor om meer onderzoek te doen om uiteindelijk alle jonge patiënten een prognose op maat te kunnen geven.

Door: Redactie Nationale Zorggids