Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

Hart- en vaatziekten bij vrouwen worden onvoldoende herkend, met alle gevolgen van dien. Meer vrouwen dan mannen worden getroffen door hart- en vaatziekten, en relatief meer vrouwen overlijden hieraan. Toch is dit veelal onbekend. Dat meldt VUmc. 

Dit komt doordat de diagnose en behandeling van vrouwen van oudsher vooral is gebaseerd op onderzoek bij mannen, maar een vrouwenlichaam is niet hetzelfde als een mannenlichaam. Een toenemend aantal artsen pleit dan ook voor zogenoemde gendersensitieve zorg waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen binnen de diverse specialismen wordt gemaakt daar waar nodig.

Om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen, organiseert de Hartstichting op 29 september Dress Red Day. Nog altijd vormen hart- en vaatziekten bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1. Bij mannen is een daling te zien is in het sterftecijfer ten gevolge van hart- en vaatziekten, bij vrouwen stagneert deze trend. Bij jonge vrouwen stijgt het cijfer zelfs. Onderzoek is nodig om naar de verschillen in hartfalen tussen mannen en vrouwen zodat de zorg voor vrouwen verbetert. De oorzaak bij mannen zit vaak in de grote bloedvaten van het hart en bij vrouwen veelal in de kleine vaatjes. Hierdoor is het niet goed mogelijk om met röntgenfoto’, scans en dergelijke de juiste diagnose bij vrouwen te stellen. Het idee is samen met het onderzoeksinstituut van VUmc een nieuwe techniek te ontwikkelen om dit probleem op te lossen.

Verder is deze zomer het Women’s Health Research Fund opgericht dat fondsen werft voor onderzoek naar verbetering van de medische zorg voor de vrouw. Ambassadeur van dit fonds is Gerdi Verbeet. Appelman: “Op Dress Red Day is er volop aandacht voor hart- en vaatziekten. Zo organiseren we die dag een ontbijtsessie met bedrijven, omdat weinig aandacht voor m/v-verschillen leidt tot verlies van arbeidsproductiviteit en onnodig ziekteverzuim van vrouwen. Dit veroorzaakt niet alleen leed, maar kost de maatschappij ook veel geld. Terwijl dit echt anders kan.”

Iedereen die goede gezondheidszorg voor vrouwen én mannen een warm hart toedraagt, wordt gevraagd om op donderdag 29 september iets roods te dragen of een rood accent op de kleding aan te brengen. VUmc is rood versierd met ballonnen en posters en op veel plekken is informatie te krijgen over hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Door: Redactie Nationale Zorggids