Normal_rolstoel__4_

Als het aan André Kruiper (50) ligt, ondergaat hij volgend zomer in Mexico een stamceltransplantatie om de chronische ziekte Multiple Sclerose (MS) een halt toe te roepen. De ingreep wordt in Nederland niet uitgevoerd, maar zou veel kunnen betekenen voor het ziekteverloop van André. Hij moet een bedrag van 65.000 euro hebben om de transplantatie uit te voeren. Dit meldt RTL Nieuws. 

MS is een neurologische aandoening waardoor signalen vanuit de hersenen niet goed worden doorgegeven aan de rest van het lichaam. Hoewel er steeds meer medicijnen op de markt komen om de ziekte af te remmen, is stamceltransplantatie nog niet mogelijk in Nederland. Echter wordt dezelfde therapie, HSCT, wel gegeven aan patiënten met leukemie. Zij krijgen de volledige behandeling vergoed.

Tijdens zo'n HSCT-behandeling worden gezonde stamcellen uit het bloed weer teruggeplaatst in het lichaam. In combinatie met chemotherapie moet dat zijn immuunsysteem dusdanig verbeteren dat zijn progressieve vorm van MS tot een halt komt. “Stilstaan is in mijn geval vooruitgang”, zegt de MS-patiënt. Over de afgelopen jaren is hij steeds verder achteruit gegaan en is hij nu afhankelijk voor een rollator in huis, en een rolstoel buitenshuis. Het is voor hem belangrijk om zo snel mogelijk behandeld te worden, zodat zijn lichamelijke conditie niet verder verslechterd.

André Kruiper heeft tot volgend jaar zomer de tijd om het geld bij elkaar te verzamelen. Hij staat bij het Mexicaanse ziekenhuis op de wachtlijst en hij is hard aan het werk om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Op maandag stond de teller op 17.500 euro. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij het bedrag op tijd bij elkaar heeft zodat de grillige ziekte tot gestopt kan worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids