Normal_drugs_pillen_medicatie_medicijenn

Wie placebo's slikt en vooraf al weet dat de pillen geen werkende stoffen bevatten, kan alsnog een placebo-effect ervaren. Dit effect treedt op wanneer iemand placebo's krijgt en toch beweert zich beter te voelen. De erkenning van het placebo-effect bij mensen die weten een neppil te slikken, kan voor sommige kwalen verlichting bieden. Dit meldt RTL Nieuws. 

Om het effect van placebo's te testen, deed Linda Buonanno mee aan een onderzoek waarbij de deelnemers van te voren al wist dat ze neppillen zou krijgen. Echter bleek de vrouw die al vijftien jaar aan het prikkelbardarmsyndroom lijdt zich opeens veel beter te voelen. Voorheen konden artsen haar geen medicijnen of effectieve behandeling bieden. Na het onderzoek smeekte Buonanno om de pillen te mogen blijven gebruiken omdat het voor verlichting zorgde.

Het placebo-effect wordt veroorzaakt in een deel van de hersenen waar pijnsignalen verwerkt worden. Door te denken dat je effectieve medicijnen slikt, verminderen deze pijnsignalen in de hersenen. Er zijn zelfs nepoperaties waarbij de patiënt zich beduidend beter voelde ook al werd er geen daadwerkelijke operatie uitgevoerd. Het placebo-effect kan ook bereikt worden zonder het innemen van pillen. In dat geval gaat het voornamelijk om praten over de ziekte waardoor de klachten afnemen.

De bevindingen van Linda Bounanno zouden andere patiënten kunnen helpen. Psycholoog Jozien Bensing onderzoekt hoe het placebo-effect vergroot kan worden in ziekenhuizen door arts-patiëntcommunicatie gerichter in te zetten. Wanneer een arts de werking van een medicijn als effectief beschrijft, is de patiënt sneller geneigd om te geloven in de positieve effecten van het middel.

Door: Redactie Nationale Zorggids