Normal_dentist_tandarts

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een onderzoek gestart bij een tandartsenpraktijk in Limburg. De toezichthouder heeft signalen gekregen dat deze praktijk via een oneigenlijke constructie patiënten te veel laat betalen voor materiaal- en techniekkosten zoals kronen en bruggen. Als onderdeel van het onderzoek heeft de NZa gisteren een bezoek gebracht aan de praktijk. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Het bezoek maakt onderdeel uit van het onderzoek dat de NZa eind juni gestart is naar het doorberekenen van materiaal- en techniekkosten. Begin augustus bracht zij een bezoek aan een keten van praktijken in de Randstad. Na dit bericht ontving de NZa verschillende meldingen over mogelijke misstanden op dit vlak. Dit heeft geleid tot het onderzoek in Limburg.

De NZa krijgt vaker signalen dat tandartsen, orthodontisten en tandprothetici hun patiënten te veel laten betalen via prijsopdrijvende constructies. De NZa stelt maximumtarieven vast voor tandartsen. Zij maakt hierbij een uitzondering voor materialen zoals kronen, zodat patiënten de mogelijkheid hebben de kroon te kiezen die zij graag willen hebben. Hier staat tegenover dat van tandartsen verwacht wordt dat zij een kroon bij een patiënt in rekening brengen voor dezelfde prijs als waarvoor zij deze hebben ingekocht. Dit betekent dus ook dat als de aanbieders korting krijgen bij de inkoop van kronen, zij deze volledig door moeten geven aan hun patiënten. Op deze wijze blijft de behandeling voor de patiënt betaalbaar.

De KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, deelt de inzet van de NZa om te voorkomen dat patiënten onterecht te veel betalen voor een kroon. Tandartsen, orthodontisten en tandprothetici die via oneigenlijke constructies de prijs opdrijven moeten worden aangepakt, vindt de KNMT. Zij schaden het vertrouwen van de patiënt en brengen de beroepsgroep met hun gedrag in diskrediet.

Door: Redactie Nationale Zorggids