Normal_copyright_stockfreeimages_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Morgen is het Wereld Longontsteking Dag. In Nederland krijgen elk jaar 25.000 kinderen een longontsteking. 'Een longontsteking hakt er in, ook bij een kind', aldus Michael Rutgers, directeur Longfonds. 'Meestal is de longontsteking na een week of twee wel genezen, maar het kan maanden duren voor een kind weer helemaal is hersteld.' Op tijd behandelen voorkomt erger. Goede voorlichting kan daarbij een belangrijke rol spelen. Dat meldt Longfonds.

Elk jaar krijgen in Nederland 125.000 mensen de diagnose longontsteking, één op de vijf in de leeftijd van 0-9 jaar. Bij kinderen komt een longontsteking vaker voor, net als bij ouderen boven 55 jaar en kwetsbare groepen zoals mensen met een longziekte. 'De longen zijn een vitaal orgaan, op jonge leeftijd zijn ze nog erg kwetsbaar', verklaart Rutgers de ernst van een longontsteking bij kinderen. 'Vooral kinderen met verminderde weerstand zijn vatbaar, bijvoorbeeld als ze astma hebben of als hun ouders roken.' Om een longontsteking op tijd te signaleren en om uit te leggen wat een longontsteking eigenlijk is, komt het Longfonds met nieuwe voorlichting over longontsteking bij kinderen, te vinden op www.longfonds.nl/longontstekingkind

Oorzaken van een longontsteking zijn meestal een bacterie of virus, vaak begint het met griep of verkoudheid. Kinderen hoesten veel, hebben hoge koorts, zijn moe of minder actief. Hoestdrank of slijmoplossende middelen verlichten de klachten. Maar antibiotica is doorgaans de beste behandeling. Als de koorts aanhoudt, kan de longontsteking ernstig zijn. 'Kinderen zijn dan behoorlijk ziek', zegt Rutgers. Bij een ziekenhuisopname wordt een hogere dosis antibiotica toegediend, vaak in combinatie met extra zuurstof.

Dit jaar staat longontsteking bij kinderen in ontwikkelingslanden als stille ramp centraal bij 3FM Serious Request 2016, de jaarlijkse actie waarbij geld wordt ingezameld voor het Rode Kruis. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. De ziekte is wereldwijd één van de voornaamste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. In Nederland sterven gelukkig zelden kinderen aan een longontsteking. Het Longfonds juicht deze actie van harte toe. Michael Rutgers: “Op tijd behandelen voorkomt erger. Goede voorlichting kan daarbij een belangrijke rol spelen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids