Normal_condoom_soa_seks

De kans op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is groter als iemand vaak zijn schaamhaar wegscheert. Uit Amerikaans onderzoek onder meer dan 7.500 mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar blijkt dat iemand zonder schaamhaar 80 procent meer kans heeft op een soa dan iemand die het schaamhaar niet afscheert. Dat meldt de Volkskrant.

Personen die regelmatig scheren, dat wil zeggen dagelijks onderhoud of minimaal twaalf keer per jaar volledig scheren, hebben 3,5 tot 4 keer meer kans op een soa. Vooral ziektes als herpes en syfilis zijn hierdoor gemakkelijker overdraagbaar omdat deze via de huid gaan.

Van de ruim 7.500 ondervraagden zeggen 943 weleens een soa te hebben gehad. Het grote merendeel scheert het schaamhaar, waarvan 17 procent vaker dan elf keer per jaar de schaamstreek volledig kaal scheert. Het verhoogde risico onder de mensen die het schaamhaar volledig wegscheren ligt vermoedelijk bij het feit dat er wondjes ontstaan bij het scheren. Virussen en bacteriën vinden via die wondjes gemakkelijker hun weg het lichaam in.

Hoogleraar Henry de Vries van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft enkele vragen over de studie. Hij vraagt zich af of het scheren echt het verhoogde risico veroorzaakt, of dat het ook ligt aan de manier van scheren. Bovendien stelt de studie dat mensen die hun schaamhaar regelmatig bijwerken vaker seks hadden. “Er is weliswaar gecorrigeerd voor het aantal partners, maar condoomgebruik is daar niet in meegenomen”, zegt De Vries. De onderzoekers zeggen zelf ook meer vragen te hebben en geven toe dat niet alle benodigde informatie aanwezig is om een eenduidige conclusie te stellen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids