Normal_geld_rekenmachine

Het is onduidelijk waar een groot deel van het zorgbudget van minister Schippers van Volksgezondheid uiteindelijk aan besteed wordt. Dit stellen Willem Wansink en Eeke van der Veen in het boek ‘De burger de baas’ dat zij schreven. Onder andere bureaucratie en declaratie-systemen die niet werken lijken het moeilijk te maken om te zien waar het geld echt naartoe gaat. Dit meldt Skipr. 

Minister Schippers heeft indirect 74,6 miljard euro in haar portemonnee, maar ook zij kan niet precies vertellen waar en hoe het budget wordt besteed. Dit komt onder andere doordat zorgdeclaraties soms pas jaren later worden ingediend bij de zorgverzekeraar. Ook de bureaucratie van administrateurs werkt mee aan de ondoorzichtige uitgaven in de zorg.

De Consumentenbond deed in 2014 onderzoek naar de zorgkosten in ons land. Toen konden de bijna honderd ziekenhuizen die werden onderzocht, niet vertellen hoeveel een veelvoorkomende ingreep bij hen kost. Artsen begrijpen niet altijd hoe een rekening is opgesteld en de patiënt zelf krijgt de factuur bijna nooit onder ogen. Hierdoor is het lastig om een beeld te krijgen van wat de zorg kost, zowel voor professionals als patiënten.

Toch is in sommige gevallen wel te herleiden waar geld verspild wordt in de zorg. Apotheken spelen daar een grote rol in. Het gaat met name om ongebruikte medicijnen, incontinentieluiers en verbandmateriaal dat teruggebracht wordt naar de apotheek. In verband met de veiligheid worden deze producten vernietigd, of de patiënt moet ze zelf weggooien. Hier gaat het geld letterlijk de prullenbak in.

Met het boek De burger de baas hopen beide schrijvers dat burgers meer te zeggen krijgen over de verspilling van gemeenschappelijk geld voor de gezondheidszorg. Dit zou kunnen door samen te komen en als invloedrijke beweging in actie te komen. Het boek zou daar volgens Wansink en Van der Veen bij kunnen helpen.

Door: Redactie Nationale Zorggids