Logo_umcu_umc_utrecht_logo

Vanaf februari mag de ivf-kliniek van het UMC Utrecht weer ICSI-behandelingen uitvoeren. Het laboratorium is sinds vorige week gesloten omdat bij de bevruchting van eicellen van 26 vrouwen mogelijk de zaadcellen van de man van een ander paar gebruikt zijn. De kans bestaat dus dat een vrouw zwanger is geworden door zaad van de verkeerde man.Voorlopig is het UMC Utrecht, tezamen met enkele andere ziekenhuizen in de regio, gestopt met ivf-, ICSI-, en cryobehandelingen. Dat melden NOS en Algemeen Dagblad.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staat toe dat het UMCU weer puncties en terugplaatsingen uitvoert in het ivf-laboratorium, echter moet dat wel op halve kracht gebeuren. Op deze manier wil de inspectie de veiligheid in de kliniek garanderen. “Alle procedures in het lab worden uit voorzorg nog eens nagelopen. Daarvoor is tijd en mankracht nodig. Als we alles hebben gecheckt kunnen we opschalen", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Doordat al het werk nu stil ligt in de ivf-kliniek, lopen 84 stellen een mogelijke zwangerschap mis. Naast het UMC zelf, maken ook Rijnstate Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, het Diakonessenziekenhuis en het Sint Antoniusziekenhuis gebruik van het het laboratorium. Het UMC helpt voorlopig alleen nog vrouwen die al zijn begonnen met hormoonstimulatie.Deze behandeling zomaar annuleren is onverantwoord, laat het ziekenhuis weten.

Het UMCU heeft bijna alle stellen kunnen bereiken. Eén koppel is vermoedelijk op vakantie. Het ziekenhuis heeft alle mogelijke gedupeerden uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek wordt onder andere bekeken of een dna-test gewenst is. 

ICSI staat voor intracytoplasmatische sperma-injectie. Bij deze manier van kunstmatige inseminatie wordt één spermacel rechtstreeks ingebracht in de eicel. Een ivf-behandeling is net iets anders. Daarbij wordt de eicel van de vrouw samengebracht met ongeveer honderdduizend zaadcellen van de man. Het bevruchten van eicel gaat vanzelf. 

Door: Redactie Nationale Zorggids