Foto: Longfonds

De lucht die Nederlanders inademen, is op de meeste plekken ongezond. Vanaf vandaag kan iedereen de luchtkwaliteit op zijn of haar locatie direct zelf checken met zijn mobiele telefoon op longfonds.nl/gezondelucht. De meeste mensen zijn zich niet bewust van de gevaren, zo blijkt uit recent onderzoek. Terwijl ze van de lucht doodziek kunnen worden. Dat meldt het Longfonds. 

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond: het veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze hun leven lang last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten. De cijfers liegen er niet om. Elke dag overlijden 3 mensen aan longkanker door luchtvervuiling. En elke dag zorgt luchtvervuiling voor meer dan 40 spoedopnames in het ziekenhuis. 

De lucht in Nederland is vrijwel overal ongezond. Amsterdam en Rotterdam behoren tot de meest vieze plekken. Maar ook in gemeenten als Nijmegen, Veenendaal en Den Bosch is de lucht niet gezond. In het noorden van Nederland en in Zeeland is de lucht een stuk schoner. Echter ook hier wordt de advieswaarde van fijnstof van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op grote schaal overschreden. Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door onder andere verkeer, industrie, intensieve veeteelt en houtrook. Vooral in de spits als er veel verkeer is, is de luchtkwaliteit slecht. 

Met een nieuwe campagne die vandaag start wil het Longfonds mensen bewust maken van de vieze lucht die zij inademen. Mensen die willen weten hoe gezond de lucht is die zij op dit moment inademen, kunnen vanaf vandaag de check doen op longfonds.nl/gezondelucht. Via de website kunnen mensen een selfie uploaden, waarna de actuele luchtvervuiling direct zichtbaar is. Het Longfonds nodigt ook alle gemeenten uit om mee te doen.

Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. “We willen dat niemand in Nederland ziek wordt of overlijdt door de lucht die hij inademt”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Daarom pleiten we in Den Haag voor een Nationaal Luchtplan, waarin gezondheid centraal staat en de meest vervuilde plekken worden aangepakt.” In november werd door de Tweede Kamer al een motie aangenomen, nu moet het plan nog gemaakt worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids