Normal_ballonnen

Het geluid van een ballon die uit elkaar knalt, levert een dusdanig hoog geluidsniveau op dat dit schadelijk kan zijn voor het gehoor. Dit stellen onderzoekers van de University of Alberta in Canada. Gehoorschade ontstaat geleidelijk tijdens het leven, door te luisteren naar te harde geluiden of door een te lange blootstelling aan lawaai. Dit meldt NU.nl. 

Wanneer de ballon zo hard wordt opgeblazen dat deze uit elkaar knapt, resulteert dit in een knal van 168 decibel. Wanneer het speelgoed met een mes of met de handen wordt stukgemaakt, gaat het om 155 tot 159 decibel. Dit geluidsniveau is vergelijkbaar met een schot van een jachtgeweer.

In Nederland wordt afgeraden om te luisteren naar geluiden die boven de 120 decibel komen. Dit kan direct tot gehoorschade leiden. Ook geluiden met een lager geluidsniveau kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 80 en 120 decibel kunnen voor schade zorgen als er te lang naar wordt geluisterd.

Het onderzoek kwam tot stand toen audioloog en onderzoeker Bill Hodgetts wilde weten of knallende ballonnen op kinderfeestjes schadelijk waren voor het gehoor van zijn dochters. Hoewel kinderen niet dagelijks met knallende ballonnen te maken hebben, kan ieder te hard geluid op den duur leiden tot gehoorschade. Hodgetts wil niet direct het gebruik van ballonnen verbannen, maar wil ouders wel bewust maken van de gevaren. “Iedere blootstelling kan aan een significant probleem in de toekomst bijdragen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids