Normal_osteoarthritis_knee_artrose_knie

Patiënten met knieartrose, gecombineerd met andere klachten als hartfalen, COPD en diabetes type 2 hebben aantoonbaar baat bij behandeling door een fysiotherapeut. Deze conclusie trok fysiotherapeut en promovenda Mariëtte de Rooij. Zij ontving er vandaag, tijdens de jaarlijkse Wetenschapsdag van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF), de WCF Proefschriftprijs voor. Dat meldt KNGF.

Bij de behandeling van knieartrose – een van de 10 meest invaliderende ziekten - is fysiotherapie bewezen effectief. Echter, tot nu toe was dat niet bewezen voor patiënten die daarnaast nog een ernstige aandoening als hartfalen, COPD en diabetes type 2 hebben.
Dergelijke aandoeningen kunnen immers direct van invloed zijn op de behandeling. Daarbij komt dat patiënten met zogenaamde comorbiditeit altijd uitgesloten werden van wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is er in de dagelijkse praktijk vaak onvoldoende inzicht hoe met deze patiënten om te gaan terwijl comorbiditeit wél bij een meerderheid van patiënten met knieartrose voorkomt.

De Rooij toonde de effectiviteit van fysiotherapie aan bij patiënten met knieartrose, gecombineerd met een ernstige aandoening, tijdens een grote RCT-studie. Daarbij ontwikkelde zij eerst specifieke behandelprotocollen voor verschillende comorbiditeiten, die werden getest tijdens verschillende pilots.Het promotieonderzoek van De Rooij maakt onderdeel uit van het zogenaamde DO-IT onderzoeksprogramma, dat wordt gefinancierd door het KNGF. Inmiddels wordt een vervolgonderzoek uitgevoerd, waarbij wordt gekeken of deze specifieke behandelprotocollen ook effectief en veilig kunnen worden toegepast in de eerstelijns fysiotherapie.

WCF-voorzitter Lex Bouter: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat fysiotherapie voor een groot aantal aandoeningen een effectieve interventie is.  Het is essentieel om het fysiotherapeutisch handelen verder te onderbouwen, om de inhoudelijke kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren en de positie van de fysiotherapeut als behandelaar in de multidisciplinaire keten te versterken. Dit sluit ook aan op de maatschappelijke en politieke vraag om de gezondheidszorg nader te onderbouwen en te optimaliseren."

Door: Redactie Nationale Zorggids