Normal_condoom_soa_seks

Aan de buitenmuur van de apotheek aan het Prins Hendrikplein in Den Haag hangt vanaf volgende week een automaat met soa-testen. Deze kunnen gebruikt worden door mensen die onveilige seks hebben gehad, en zich willen laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening. De automaat kent geen wachttijd en is een stuk anoniemer dan de Soapoli bij de GGD. Dit meldt NU.nl.

Volgens apotheker Floor van Leersum heerst er nog altijd een taboe op het doen van een soa-test. “Bij de GGD kunnen lange wachttijden zijn en soms gaan mensen liever niet naar de huisarts”, zegt Van Leersum tegen Omroep West. De automaat dient volgens haar niet als vervanging van de zorg bij de huisarts, maar als een aanvulling. Wie vragen heeft over de test of de uitslag, kan terecht bij de online soa-poli.

De soa-test die uit de automaat komt is goedgekeurd door het RIVM. De anonieme test wordt thuis gedaan en moet vervolgens opgestuurd worden. De uitslag komt via e-mail of sms. Vanaf 21 maart is de test bij de apotheek in Den Haag beschikbaar. Het is de bedoeling dat er op een later moment ook condooms, de morningafterpil, pijnstillers en neusspray via de automaat gekocht kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids