Normal_swimming-170608_960_720

Op 1 mei start het zwemseizoen en in de Klinkenbergerplas in Oegstgeest is de eerste blauwalgsoort al gesignaleerd. De kans op warm weer stijgt en mensen en huisdieren zoeken verkoeling in en aan het water, maar warm weer zorgt ook voor algen in het water. Deze kunnen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Waterschappen hebben de Zwemwater-app ontwikkeld met gegevens van 800 zwemlocaties in Nederland. Dit meldt Unie van Waterschappen.

De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers, maar ook honden, gezondheidsklachten opleveren. De Zwemwater-app geeft bij elke officiële zwemlocatie een positief of negatief zwemadvies. Waterschappen en Rijkswaterstaat onderzoeken de waterkwaliteit van alle zwemwaterlocaties. Samen met de omgevingsdiensten bepalen de provincies of een zwemplek veilig is.

In de Zwemwater-app kunnen zwemliefhebbers informatie opvragen over 800 zwemlocaties in Nederland. Door de app te raadplegen kunnen mensen naast het zwemadvies onder meer zien hoeveel parkeerplekken de locatie heeft of er horecagelegenheden aanwezig zijn en hoe de locatie het beste is te bereiken.

De gegevens van de Zwemwater-app komen van de website zwemwater.nl, waar altijd de meest actuele informatie beschikbaar is. De app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Door: Redactie Nationale Zorggids