Normal_beroerte_hersenen

Iedere dag worden meer dan honderd mensen in Nederland getroffen door een beroerte. Vanaf het moment dat een bloedvat in de hersenen verstopt raakt of scheurt, is het van groot belang dat de behandeling zo snel mogelijk van start gaat. LUMC-onderzoeker Yaël Nossent wil daarom een medicijn ontwikkelen dat zowel bij een herseninfarct als een hersenbloeding direct ingezet kan worden. Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Halfzijdig verlamd, spraakproblemen of zelfs overlijden. Dat kunnen de gevolgen zijn van een beroerte. Hoe langer het duurt voordat de behandeling start, hoe ernstiger de gevolgen. Een behandeling kan je echter niet zomaar starten, omdat een beroerte wordt veroorzaakt door een herseninfarct of door een hersenbloeding. Dezelfde aandoening, maar twee verschillende oorzaken.

Bij een herseninfarct raakt een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel en zijn stolseloplossers nodig. Maar bij een hersenbloeding is een bloedvat opengescheurd. Stolseloplossers zijn dan juist levensgevaarlijk: ze maken de bloeding en de hersenschade alleen maar erger.

Mensen met een beroerte ondergaan nu eerst een CT-scan in het ziekenhuis. Pas als vaststaat dat de patiënt geen bloeding heeft, kunnen de artsen stolseloplossers toedienen. “Met ons onderzoek willen we deze ‘wachttijd’ overbodig maken, zodat we 1 tot 4 uur eerder kunnen starten met de behandeling”, vertelt Nossent. “Wij werken aan een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen: stolseloplossers verpakt in ‘slimme’ nano-deeltjes met een slot erop. Bij een herseninfarct komen stofjes vrij in het bloed die het slot openmaken. Bij een hersenbloeding ontbreken deze stofjes en blijft het slot dicht. Zo krijgen mensen na een beroerte een supersnelle, maar veilige behandeling.”

Wereldwijd wordt er op dinsdag 9 mei stilgestaan bij beroertes tijdens de Europese Dag van de Beroerte. Met de juiste voorlichting is een beroerte namelijk vaak te voorkomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids