Logo_week_van_de_schildklier_2017

Deze week is de Week van de schildklier, een initiatief van Schildklier Organisatie Nederland (SON). Van 15 tot en met 21 mei wordt aandacht besteed aan vijf thema’s in het dagelijks leven: ik & mijn omgeving, goede zorg, school-studeren-werk, voeding en bewegen. Veel mensen met ee nschildklieraandoening ervaren namelijk een verminderde kwaliteit van leven. Dat meldt SON. 

Verspreid door het hele land staan er deze week diverse informatiestands in ziekenhuizen. Bij deze stands staan ervaringsdeskundigen die geïnteresseerden luisteren naar schildklierpatiënten en om vragen te beantwoorden.

Mensen met een schildklieraandoening hebben een te traag of te snel werkende schildklier. Een traag werkende klier maakt te weinig hormonen aan. Daarmee gaan klachten gepaard als emotionele vlakheid, vermoeidheid, trage hartslag, gewichtstoename of een constant koud gevoel. Een traag werkende schildklier staat in de medische wereld bekend als hypothyreoïdie. Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier te snel werkt. Door deze aandoening wordt te veel schildklierhormoon aangemaakt. Iemand die hiermee kampt heeft een versnelde hartslag, bevende handen, slaapt onrustig, is nerveus en ongeduldig en heeft een grotere eetlust, maar valt toch af. Ook kunnen patiënten een te grote schildklier hebben of kampen met andere meer zeldzame afwijkingen. 

Vorig jaar stond de Week van de Schildklier in het teken van kinderen en jongeren met een niet-aangeboren schildklieraandoening. Er werd toen ook stilgestaan bij het schildkliermedicijn Thyrax Duotab en het tekort hieraan. Onlangs verschenen de resultaten van het onderzoek naar de gevolgen van het overstappen van Thryax op een ander medicijn. 350.000 gebruikers moesten noodgedwongen overstappen. Uit het onderzoek blijkt nu dat de kans op overdosering na de overstap flink is. Inmiddels is het tekort opgelost en kunnen patiënten weer gebruikmaken van Thyrax Duotab. 

Door: Redactie Nationale Zorggids