Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Uit Amerikaanse documenten in handen van het Algemeen Dagblad blijkt dat chemiebedrijf Dupont, nu Chemours, al in de jaren 80 op de hoogte was van de gezondheidsrisico’s die de stof C8 met zich meebracht. In het document staat dat het bedrijf wist van de opstapeling in het bloed en de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. In 1984 zou het daarom stoppen met het gebruik van C8, echter stopte Chemours pas in 2012 met het gebruik van de stof in Dordrecht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Destijds schreef Dupont over de zoektocht naar alternatieven voor C8, maar kon die niet vinden. Bovendien was geen enkel alternatief economisch voordelig. De juridische en medische afdeling van Dupont zouden hoe dan voor volledige afschaffing van de giftige stof zijn.

“Maar de commerciële tak zal stellen dat het bedrijf zicht dat het bedrijf zich dat niet kan veroorloven. Het eindresultaat zou moeten zijn dat we de uitstoot van C8 volledig stopzetten, op een manier die onze bedrijfsvoering niet in gevaar brengt”, zo schrijft het bedrijf.

Sinds 2012 wordt C8 niet gebruikt, maar bewoners in Dordrecht en Sliedrecht lopen nog steeds rond met verhoogde bloedwaardes. Vorige week maakte RIVM bekend dat de omwonenden langdurig zijn blootgesteld aan een stof dat een schadelijk effect heeft op de gezondheid. Er zijn relaties waargenomen tussen ongewenste veranderingen in het lichaam en de concentratie giftige stoffen in het bloed.

Toch zullen de mogelijke ernstige gezondheidseffecten weinig voorkomen, stelt RIVM. Hierdoor is de kans klein dat bij een screening op ziektes als nierkanker, testiskanke en chronische slijmvliesontsteking nieuwe gevallen worden opgespoord. Wie zich zorgen maakt over zijn gezondheid, wordt aangeraden hierover contact op te nemen met zijn huisarts. 

Door: Redactie Nationale Zorggids