Logo_logo-coa

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) stelt een onafhankelijke commissie in om een oplossing te vinden voor de gezondheidsklachten van medewerkers op de locatie Ter Apel. De commissie wordt gevraagd om alle factoren en ondernomen acties tot nu toe te beoordelen en te komen met een concreet advies waarmee de gezondheidsklachten kunnen worden onderzocht en opgelost. Dat meldt COA.

Zieke personeelsleden van het asielzoekerscentrum in Ter Apel riepen het Groningse provinciebestuur vorige week op om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van giftige stoffen op het terrein van het centrum. Zij hebben sterke vermoedens dat hun ernstige gezondheidsklachten daar vandaan komen.  De medewerkers hebben onder andere last van luchtwegproblemen, huidklachten, vermoeidheid, ernstige gewrichtspijn en neusbloedingen.

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel is gebouwd op een plek waar voorheen illegaal chemisch afval werd gestort. Autoriteiten zeggen volgens EenVandaag dat het niet mogelijk is dat klachten ontstaan door overgebleven giftige stoffen. De medwerkers denken hier echter anders over.

De gezondheidssituatie van bewoners en medewerkers heeft absolute prioriteit voor het COA, aldus de organisatie. Niet alleen op de locatie Ter Apel, maar op alle locaties in het land. Als hierover twijfels ontstaan moeten die snel, effectief en toekomstbestendig worden weggenomen, schrijft COA in een persbericht.

In de afgelopen maanden heeft het COA al onafhankelijk onderzoek laten doen en deze laten interpreteren door professionals buiten de organisatie. Daarbij is ook gekeken naar onderzoeken op basis waarvan destijds vergunning voor (nieuw)bouw is verkregen. Uit deze onderzoeken zijn geen verklaringen gezinden voor gezondheidsklachten medewerkers.

Het COA zet erop in om op korte termijn een onafhankelijke en deskundige voorzitter te vinden. Werknemers (via OR) en werkgever dragen ieder een lid voor. In overleg met voorzitter en leden zal de exacte opdracht worden geformuleerd en een nadere invulling worden gegeven aan de samenstelling van de onderzoekscommissie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids