Logo_logo_vumc

Om te onderzoeken of bepaalde behandelingen van (long)kanker effectief zijn, kan in de toekomst een PET-scan uitkomst bieden. Met een nieuwe behandeling worden radioactieve stoffen toegevoegd aan medicijnen en kan via de scan gezien worden of dit effect heeft op de tumor. Hierdoor is het niet altijd noodzakelijk om een biopt te nemen van het weefsel. Deze vorm van behandeling maakt deel uit van ‘targeted therapy’, waardoor de patiënt minder belast wordt met zware medicijnen of behandelingen. Dit meldt VUmc.

Bij de behandeling van uitgezaaide (long)kanker is het van belang om de kenmerken van de kanker te achterhalen door het nemen van een biopt uit de tumor. Op basis van bepaalde kenmerken kunnen patiënten met longkanker behandeld worden via 'targeted therapy' met chemotherapie in tabletvorm. Soms is het lastig of zelfs onmogelijk om een tumorbiopt te nemen. In deze gevallen kunnen patiënten nu nog geen 'targeted therapy' krijgen.

Om zonder tumorbiopt toch te kunnen inschatten of deze gerichte therapie zal werken bij een patiënt, worden er nieuwe voorspellende technieken ontwikkeld, zoals de radioactieve tabletten. Idris Bahce, verbonden aan het VUmc, deed promotie-onderzoek naar deze techniek. "Mijn onderzoek laat zien dat tumoren waarbij een bepaald tablet (erlotinib) effectief is, een hoger radioactief signaal afgeven dan tumoren waarbij het medicijn niet werkt. Hierdoor verwachten we, in de toekomst, via een PET-scan na te gaan of een patiënt baat zal hebben bij het medicijn en hoeven we geen tumorbiopten af te nemen", aldus Bahce.

De techniek die Bahce onderzocht heeft, vraagt om een ingewikkelde logistiek en is daarom redelijk uniek in de wereld. Bahce: "Naast het VUmc Imaging Center zijn er wereldwijd misschien vier of vijf andere centra die dit soort klinisch onderzoek doen met radioactief gelabelde medicijnen bij longkanker. Dat komt doordat radioactieve stoffen (isotopen) ter plekke gemaakt moeten worden die meteen gekoppeld worden aan het medicijn."

Door: Redactie Nationale Zorggids