Normal_vaccins

Op dit moment heerst het hepatitis A-virus onder homomannen in Nederland. Het RIVM en Soa Aids Nederland/Man tot Man roepen mannen die seks hebben met mannen op om zich te laten vaccineren. Vooral als zij deze zomer prides of andere feesten bezoeken. Dat meldt het RIVM. 

Hepatitis A is terug onder homomannen. Op dit moment zijn al meer dan duizend hepatitis A-infecties gemeld in Europa. Er zijn uitbraken gemeld in Spanje, Italië, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Maar ook in Nederland zien we meer hepatitis A-patiënten. Het virus verspreidt zich via anale seks, maar ook via slechte toilethygiëne.

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte, die wordt overgedragen door contact met besmette ontlasting of via voedsel of drinkwater waar het virus op zit. Mensen kunnen besmet raken met het virus door het eten van besmet eten of drinken, maar ook door anale seks met iemand die het hepatitis A-virus bij zich draagt. Ook kan de overdracht gebeuren door contact met een verontreinigde deurknop, handdoek of wc-bril, het delen van seksspeeltjes of ongewassen handen na toiletbezoek.

Op 23 juni start de World Pride in Madrid, een wereldwijd evenement dat naar schatting door ruim 2 miljoen mensen bezocht zal worden. Vanwege het internationale karakter van dit evenement is de verwachting dat het hepatitis A-virus zich tijdens de World Pride verder zal verspreiden. Dat geldt ook voor andere gay prides en (circuit-)feesten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden en voor (seksuele) contacten.

Er bestaat geen medicijn tegen hepatitis A. Man tot Man en het RIVM doen een oproep aan bi- en homomannen om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Het is mogelijk om alleen tegen hepatitis A te vaccineren of in combinatie met hepatitis B. Mensen kunnen contact opnemen met de GGD voor vaccinatie. De vaccinatie tegen hepatitis A geeft direct bescherming.

Door: Redactie Nationale Zorggids