Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Het meldpunt en expertisecentrum voor bijwerkingen van implantaten is van start. Burgers, patiënten en ook zorgverleners kunnen vanaf vandaag bijwerkingen melden. Dat laat demissionair minister Schippers weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel is ongewenste effecten of bijwerkingen van implantaten zo vroeg mogelijk te ontdekken en te analyseren. Dat meldt Rijksoverheid.

Een implantaat wordt om medische of cosmetische reden in het lichaam wordt geplaatst. Meldingen over een implantaat worden geanalyseerd door een expertisecentrum dat verbonden is aan het meldpunt. Het expertisecentrum is een samenwerking tussen Bijwerkingencentrum Lareb en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Federatie Medisch Specialisten biedt expertise vanuit de praktijk afhankelijk van het soort implantaat en melding.
 
Minister Schippers: “Het meldpunt handelt geen individuele klachten af, maar kan mensen wel verwijzen naar de juiste plek als ze hulp nodig hebben of als er individuele klachten zijn over de zorg. Als er echt iets mis is met een implantaat dan kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) optreden. Dat is dus uiteindelijk goed voor de patiënt en de veiligheid in de zorg.”

Door: Redactie Nationale Zorggids