Normal_prep_hiv-preventie

Amsterdam gaat het informeel gebruik van het hiv-preventiemiddel PrEP ondersteunen. Hiervoor stelt het een budget van 375.000 euro beschikbaar. GGD Amsterdam neemt de begeleiding van patiënten met een verhoogd risico op hiv en het gebruik van PrEP op zich. Dat meldt het Parool.

Het preventiemiddel PrEP wordt voorlopig niet vergoed vanuit het basispakket. Aan het gebruik van het middel hangt een prijskaartje. Dertig pillen kosten ongeveer 550 euro en zijn op recept verkrijgbaar via de huisarts.

Homomannen kiezen er nu vaak voor om buitenlandse PrEP te kopen. Maar het middel zou alleen onder begeleiding gebruikt moeten worden, vindt GGD Amsterdam. Deze begeleiding houdt onder andere in dat er hiv-tests worden uitgevoerd, maar ook dienen de nierfunctie en geslachtsziektes regelmatig getest te worden.

“Het gaat vooral om de angst die heerst bij veel mannen, die zit altijd in het achterhoofd. Amsterdam is een stad waarin je moet kunnen houden van wie je wilt, zonder angst: , zegt Jan-Bert Vroege van D66. De democraten dienden samen met GroenLinks een voorstel in voor begeleiding bij het gebruik van PrEP. Gisteren stemde de gemeenteraad ermee in. Het Aidsfonds, die al langere tijd voor voor PrEP in het basispakket, is blij dat Amsterdam dit initiatief neemt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids