Normal_medicijnen_aids_hiv

Vanaf deze week is er voor het eerst de hiv-thuistest te koop. In plaats van naar een huisarts of een soa-poli van de GGD te moeten, kunnen mensen nu zelf testen of ze hiv hebben. De test is verkrijgbaar in gespecialiseerde apotheken in de grote steden. Dit meldt NOS.

Veel mensen durven niet zo snel naar de huisarts te stappen voor een test en kopen dan een vaak onbetrouwbare en bovendien illegale thuistest via internet. De nieuwe hiv-thuistest maakt het voor mensen laagdrempeliger om bij een vermoeden van hiv-besmetting te testen. Via een prik in de vinger kan gekeken worden of iemand seropositief is. 
 
De verwachting hiermee is dat meer mensen zichzelf gaan controleren. Zo'n 2800 mensen in Nederland weten niet dat ze hiv hebben, en lopen hiermee risico op een te late behandeling van hiv en aids. Jaarlijks sterven nog ruim honderd mensen aan de gevolgen van hiv en aids, terwijl dit met medicatie voorkomen kan worden.
 
De ggd en het Aidsfonds zijn positief over de hiv-thuistest. De organisaties onderschrijven de betrouwbaarheid van de test maar benadrukken tegelijkertijd dat er sprake moet zijn van een goede voorlichting voor de thuistest. Zo dient aan gebruikers duidelijk gemaakt te worden dat zij bij een positieve uitslag meteen een afspraak moeten maken bij de huisarts voor een bevestigingstest. Daarnaast moeten mensen weten dat de test niet geschikt is om een besmetting van korter dan drie maanden op te sporen. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids