Normal_diabetes2345

Bepaalde hulpmiddelen die diabetespatiënten gebruiken, zijn op het moment moeilijk te leveren. Er zou zoveel vraag zijn naar de hulpmiddelen dat fabrikanten Abbott en Medtronic niet kunnen voorzien in voldoende voorraad. Diabetesvereniging Nederland waarschuwt voor het tekort dat voor patiënten behoorlijk wat hinder kan veroorzaken. De problemen kunnen nog langere tijd aanhouden. Dit meldt NOS. 

Vooral de levering van glucosesensoren is vertraagd. Deze sensoren helpen patiënten met het toedienen van de juiste dosering insuline. Voor een bepaalde groep patiënten is het niet voldoende om alleen bloed via de vinger te prikken. Zij zijn afhankelijk van de sensoren en zijn gewend dat de volgende dag al levering van nieuwe exemplaren mogelijk is.

Tijdens de vakantieperiode kunnen de problemen zich behoorlijk opstapelen. Zo is er een gemiddelde vertraging van twee weken met de producten. Wie binnenkort op vakantie gaat en voor die tijd voldoende hulpmiddelen op zak moet hebben, zou daardoor wel eens met lege handen kunnen komen te staan.

Medtronic zegt dat de leveringsproblemen mogelijk tot begin 2018 aan kunnen houden. Hun advies aan zorgverleners is om geen nieuwe patiënten te voorzien van de sensor. Intern zouden maatregelen zijn genomen die er voor moeten zorgen dat er meer sensoren geproduceerd gaan worden. Middels een brief heeft Diabetesvereniging Nederland de problemen aangekaart bij Diagned, een organisatie voor hulpmiddelenleveranciers. Ook zou een gesprek met Tweede Kamerleden op de agenda staan van de vereniging.

Door: Redactie Nationale Zorggids