Normal_morfine

Bij 30.000 gebruikers van morfine-achtige pijnstillers, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, hebben apothekers een laxeermiddel aan de medicatie toegevoegd om hen te behoeden voor een ernstige verstopping. Deze pijnstillers ook wel opiaten genoemd kunnen de darmen stilleggen, waardoor ernstige obstipatie kan ontstaan. Om die reden geven apothekers gelijktijdig met de pijnstillers een laxeermiddel mee aan patiënten. Dat meldt KNMP.

Jaarlijks krijgen 490.000 patiënten opiaten voorgeschreven. Het gaat om sterke pijnstillers, die worden ingezet wanneer paracetamol onvoldoende helpt. Met een waarschuwingssysteem, de zogenoemde Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s), hebben apothekers in één jaar ruim 150.000 risicopatiënten gesignaleerd die opiaten gebruiken zonder laxeermiddel. Bij één op de vijf patiënten voegden zij een laxeermiddel toe aan de medicatie.

Apothekers zorgen door steeds meer verfijnde medicatiebewaking voor veilig gebruik van geneesmiddelen. De genoemde MFB’s, die sinds een aantal jaren ingevoerd zijn in het digitale waarschuwingssysteem in de apotheek, dragen daar aan bij.

Door: Redactie Nationale Zorggids