Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde_gezond_appel

Wie niet rookt, drinkt en geen overgewicht heeft, kan zijn leven met zeven gezonde jaren verlengen. Amerikaanse en Duitse onderzoekers onderzochten hiervoor gegevens van bijna vijftienduizend Amerikanen tussen de 50 en 74 jaar. Zij kregen iedere twee jaar een vragenlijst opgestuurd met daarop vragen over hun gezondheid en leefstijl. Dat meldt NU.nl. 

Vrouwen die deelnamen aan het onderzoek werden gemiddeld zo’n 81,4 jaar oud. De levensverwachting bij mannen stond op een gemiddelde van 77,7 jaar. Deelnemers zonder obesitas of rookverleden verlengden hun leven met ongeveer vijf jaar. Wie ook nog eens nauwelijks alcohol dronk, had een levensverwachting van zeven jaar langer.

De extra jaren die de deelnemers krijgen door een gezonde leefstijl lijken voornamelijk gezonde jaren te zijn. Deelnemers maakten niet of nauwelijks een melding van beperkingen bij het eten, lopen of aankleden. De onderzoekers hielden tijdens hun studie geen rekening met andere factoren, zoals erfelijkheid, beperkingen of een verleden van obesitas. Een echte verrassing noemen de wetenschappers de uitkomsten niet, maar ze wisten niet of deze extra levensjaren met of zonder beperkingen zouden zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids