Normal_hart_gezondheid

De Hartstichting investeert ruim 6,6 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. De nieuwe onderzoeken moeten leiden tot nieuwe technieken en toepassingen, waarmee artsen hart- en vaatziekten eerder kunnen opsporen. Dit maakt het mogelijk mensen te behandelen voordat ze (onverwacht) ziek worden of onherstelbare schade aan hun hart oplopen. Dat meldt de Hartstichting. 

De zeven toegekende projecten richten zich op verschillende hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarcten en hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden. Wetenschappers gaan onder meer onderzoeken of ziekteprocessen, zoals bijvoorbeeld slagaderverkalking, eerder op te sporen zijn door signaalstoffen in het bloed, foto’s van het hart of de bloedvaten of patiëntendossiers te analyseren. De onderzoeken moeten leiden tot diagnostische toepassingen zoals bloedtests, risicoscores of scans voor huisartsen en cardiologen. De testen die artsen op dit moment hebben zijn beperkt, zeker voor vrouwen.

Het aantal hart- en vaatpatiënten neemt de komende decennia als gevolg van de vergrijzing toe. Het eerder herkennen van hart- en vaatziekten is één van de topprioriteiten van de Hartstichting en onderdeel van haar onderzoeksagenda. Deze ‘wensenlijst’ is in 2014 opgesteld samen met wetenschappers, zorgverleners, patiënten, vrijwilligers, donateurs en het Nederlandse publiek. Met deze aanpak wil de Hartstichting wetenschappelijke doorbraken realiseren waar de samenleving behoefte aan heeft én die grote impact hebben op het leven van mensen met hart- en vaatproblemen en hun naasten.

Deze nieuwe investering komt boven op de 10 miljoen euro die de Hartstichting in 2016 heeft geïnvesteerd in projecten op het gebied van het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Binnen enkele projecten werken onderzoekers samen met bedrijven. Bij deze projecten bestaat de subsidie uit een toeslag voor Onderzoek en Innovatie. Dit is geld dat het ministerie van Economische Zaken beschikbaar stelt aan de Hartstichting. 

Door: Redactie Nationale Zorggids