Normal_normal_geld__portemonnee__muntgeld

(Ex-)kankerpatiënten en chronisch zieken hebben nog steeds te maken met hoge premies bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekeringen. Mensen die nooit ziek zijn geweest betalen ongeveer 15 euro per maand. Ben je chronisch ziek, dan betaal je veel meer. Dit blijkt uit onderzoek van BNR, zo meldt de zender. 

Zelfs mensen die al vijf jaar volledig zijn genezen, betalen een hogere premie omdat zij nog steeds als risico worden beschouwd. Daar zouden verzekeraars jaren geleden iets aan doen. Ze zouden zorgen voor maatwerk, maar tot nu toe wordt er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen patiënten en ex-patiënten. Volgens diverse verenigingen heeft nog geen 20 procent van de verzekeraars zich aan zijn woord gehouden.

“Een grote groep mensen is daar de dupe van. Het is begrijpelijk dat er gekeken wordt naar de kans op overlijden op het moment dat je je verzekert. Maar je moet mensen niet beoordelen op gemiddelden. Er zijn grote verschillen tussen individuen en dat veronderstelt dat je je daar ook in verdiept en dat gebeurt nu niet”, zegt Olof King, directeur van Diabetes Vereniging Nederland.

Door: Redactie Nationale Zorggids